МЕНИ
 
Насловна » Министарство » Mинистaр

Mинистaр

Томислав Жигманов

ФОТО: УДС преузето са www.autonomija.info

Рођен је 1967. године у Таванкуту. Дипломирао је филозофију у Новом Саду. Живи и ради у Суботици.

Друштвено је активан од 1990. године. Био је члан уредништва суботичког двонедељника „Жиг“ од 1994. до 1996. године, заменик главног уредника од 1996. до 1997, а 1998. главни и одговорни уредник овог листа.

У периоду од 1997. до 1998. године био је координатор за програме едукација за цивилно друштво при Отвореном универзитету у Суботици. Носилац је изградње неколико најважнијих хрватских институција у Суботици: први главни и одговорни уредник програма на хрватском језику Радио Суботице од 1998. до 2000. године, један је од иницијатора, покретача, као и први председник Управног одбора НИУ Хрватска ријеч од 2002. до 2004. године, као и први равнатељ Завода за културу војвођанских Хрвата од 2008. године.

Предаје повијест филозофије на Теолошко-катехетском институту Суботичке бискупије, а као гостујући предавач одржао је десетак предавања на високошколским установама у земљи и Хрватској.

Пише песме, рефлексивну прозу, есеје, научне и филозофске радове. Аутор је шеснаест књига из наведених подручја, од којих је неколико и награђено. Редовно прати мањинску и интеретничку проблематику, у оквиру чега пише и о проблематици положаја хрватске мањине у Војводини. Учествовао је на тридесетак филозофских и научних симпозијума, конференција и скупова. Радови су му превођени на енглески, немачки, мађарски, румунски, бугарски и русински језик.

Председник је Демократског савеза Хрвата у Војводини од 2015. годинe.
Био је народни посланик у Народној скупштини у мандату од 2016. до 2020. године.

Извор: www.srbija.gov.rs